Wissel Van De Macht

Juni 2018
50:00

De ergste regeringscrisis ooit

Verlopen 4,0 15 x
Deze laatste aflevering reconstrueert de 541 dagen durende, slopende regerings-onderhandelingen na de val van Leterme II in april 2010: een bedenkelijk wereldrecord.Pas begin december 2011 wordt PS-voorzitter Di Rupo eindelijk premier. N-VA heeft dan allang afgehaakt en de regering Di Rupo presenteert een zesde staatshervorming, mét de splitsing van BHV.Met getuigenissen van Yves Leterme, Bart De Wever, Elio Di Rupo, Didier Reynders, Wouter Beke, Alexander De Croo en Caroline Gennez.
50:00

De val van Leterme

Verlopen 4,0 10 x
De val van de regering-Leterme eind 2008 is een van de pijnlijkste periodes ooit in de Wetstraat. In de nasleep van de bankencrisis botsen de hoogste politieke gezagsdragers van het land met de hoogste magistraten. Met getuigenissen van Yves Leterme, Patrick Dewael, Inge Vervotte, Jo Vandeurzen en ex-procureur-generaal Yves Liégeois.
Mei 2018
51:00

De ondergang van het Belang

Verlopen 4,0 23 x
Begin deze eeuw leidt het trio Vanhecke-Dewinter-Annemans het Vlaams Blok naar monsterscores, tot 24 procent in 2004. Wanneer de partij veroordeeld wordt voor discriminatie moet ze van naam veranderen en wordt ze Vlaams Belang.  In die tijd stapt Marie-Rose Morel over vanuit de N-VA, wat kwaad bloed zet bij Bart De Wever. Ze verzet zich tegen de harde lijn en krijgt voorzitter Vanhecke achter zich. Het vriendentrio van vroeger zijn nu gezworen vijanden en Vanhecke en Morel een koppel.  Intussen...
48:00

De groenen regeren zich kapot

Verlopen 4,0 10 x
In 1999, na de dioxinecrisis, een schandaal van voedselvergiftiging, verdwijnt de CVP en komt paars-groen aan de macht. Agalev worstelt met kwesties als wapenleveringen, natuurbehoud...  Na 4 jaar beleid verdwijnen de groenen uit de Kamer en moeten de ministers Dua en Vogels ontslag nemen. De lokroep van Stevaert om een progressief kartel te vormen verdeelt de partij. Agalev kiest om op eigen kracht door te gaan als 'Groen'.  Bij de verkiezingen in 2004 recupereren ze van het zware verlies. Met...
47:00

De Volksunie spat uiteen

Verlopen 3,0 20 x
Eind jaren 90 zit de Volksunie in zak en as over de koers die ze moeten varen. Bert Anciaux zet de vernieuwingsoperatie ID-21 op poten, maar dat is tegen de zin van traditionalisten zoals Geert Bourgeois. Na een incident met Johan Sauwens spat het kartel uiteen. Beide kampen gaan hun weg: Bourgeois sticht de N-VA en Bert Anciaux Spirit.  Met getuigenissen van Geert Bourgeois, Sven Gatz, Bert Anciaux, Fons Borginon, Johan Sauwens, Patrik Vankrunkelsven en Els Van Weert.
Archief
We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Details weergeven.