Wissel Van De Macht

Mei 2018
48:00

De groenen regeren zich kapot

4,0 6 x
In 1999, na de dioxinecrisis, een schandaal van voedselvergiftiging, verdwijnt de CVP en komt paars-groen aan de macht. Agalev worstelt met kwesties als wapenleveringen, natuurbehoud...  Na 4 jaar beleid verdwijnen de groenen uit de Kamer en moeten de ministers Dua en Vogels ontslag nemen. De lokroep van Stevaert om een progressief kartel te vormen verdeelt de partij. Agalev kiest om op eigen kracht door te gaan als 'Groen'.  Bij de verkiezingen in 2004 recupereren ze van het zware verlies. Met...
47:00

De Volksunie spat uiteen

3,0 6 x
Eind jaren 90 zit de Volksunie in zak en as over de koers die ze moeten varen. Bert Anciaux zet de vernieuwingsoperatie ID-21 op poten, maar dat is tegen de zin van traditionalisten zoals Geert Bourgeois. Na een incident met Johan Sauwens spat het kartel uiteen. Beide kampen gaan hun weg: Bourgeois sticht de N-VA en Bert Anciaux Spirit.  Met getuigenissen van Geert Bourgeois, Sven Gatz, Bert Anciaux, Fons Borginon, Johan Sauwens, Patrik Vankrunkelsven en Els Van Weert.
Archief
We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Details weergeven.