Over Eten

Laatste aflevering
49:49
Over Eten
Verlopen

In deze laatste aflevering van het seizoen duiken Kobe en Danira opnieuw in de thema's van afgelopen weken. 7 interessante thema's waarover ze nog lang niet zijn uitverteld. Zo zijn microalgen een van de proteïnebronnen van de toekomst, maar welke nieuwigheden zullen we nog op ...

Over Eten gemist?

Wil je in het vervolg geen aflevering meer missen? Stel gratis een alarm in en ontvang een e-mail als er nieuwe afleveringen zijn. Handig!

Seizoen 4
48:46
We lezen meer en meer artikels waarin wordt gewaarschuwd voor de gevaren van ultrabewerkte voeding. Maar wat is dat nu, (ultra)bewerkte voeding? Vanaf wanneer bewerk je een product en is dat dan zo schadelijk? Danira maakt een carrièreswitch en neemt als kassierster een kijkje in de winkelkarren: hoeveel producten daarvan...
48:27
Kabeljauw en zalm zijn met stip de populairste vissen op ons bord. Maar net als 90% van de vis die we eten, zijn ze geïmporteerd. Daarmee zien we verrassend veel en verrassend lekkere vis uit onze Noordzee schromelijk over het hoofd. Kobe en Danira zoeken uit wat we uit de Noordzee vangen, hoe gezond vis uit een vervuilde...
48:07
300 gram groenten - dat zijn 2 tomaten, of enkele wortels, of een halve komkommer. Dat is wat je dagelijks best eet aan groenten. Maar we raken amper aan de helft. Nochtans kan je het gezondheidsvoordeel van groenten niet onderschatten. Wat hebben we toch tegen groenten? Een veertigkoppig 'Over eten'-groentenpanel geeft K...
49:49
We drinken in België minder pintjes en steeds meer streekbieren. Ook het rek met alcoholvrije bieren breidt uit. Wat is er aan de hand? Kobe en Danira beginnen alvast bij het begin: hoe maak je bier? Heeft bier iets te maken met het krijgen van een bierbuik, en hoe gevaarlijk is zo'n buik? Kiezen we dan beter voor een alc...
49:47
Kobe en Danira onderzoeken een van de grootste voedingshypes van het moment: proteïnen. Je kan geen product in de supermarkt voorbijlopen of het wordt aangeprezen voor zijn extra eiwitten. Maar waarom heb je proteïnen nodig? Kan je er te veel of te weinig van eten? Daarnaast kijkt ons duo ook naar de uitdagingen van de to...
49:59
Peper op geitenkaas en zout in pralines. Kobe en Danira proeven in deze aflevering dat het iconische culinaire duo het goed doet met voedingsproducten waar je ze niet direct in verwacht. Zout heeft zelfs zo'n versterkend smaakeffect dat we met een maatschappelijke zoutverslaving kampen. Maar is het echt zo ongezond om te v...
49:56
In de eerste aflevering onderzoeken Kobe en Danira hoe belangrijk de eerste maaltijd van de dag is: het ontbijt. Bijna 10.000 mensen vulden de ontbijtenquête van 'Over eten' in. Staat er 's morgens brood of ontbijtgranen op tafel en wordt er wel ontbeten? Danira ondervindt welke impact niet ontbijten heeft op je lijf en j...
50:00
31 augustus 2022 van Over Eten is uitgezonden op woensdag 31 augustus 2022 om 20:40 uur en was te zien op Eén.
44:00
Verlopen
Kobe krijgt een unieke blik achter de schermen van het staatsbanket dat ons koningspaar organiseerde naar aanleiding van het bezoek van de Franse president Macron aan ons land. Wat staat er op het menu? Hoe verloopt zo'n staatsbanket? Kobe maakte het mee vanop de eerste rij.
47:00
Verlopen
Uit onderzoek blijkt dat kinderen te weinig groenten eten en te veel snoep en chips.  Kobe en Danira gaan op zoek naar manieren om kinderen thuis vlotter groenten te laten eten. Ze doen dat samen met kinderdiëtiste Lobke Husson en groentechef Seppe Nobels.  En: kan het aanbod in de sportkantine niet wat gezonder voor kinde...
49:00
Verlopen
Kant-en-klare maaltijden zijn de redding voor wie weinig tijd heeft. Snel is het zeker, maar is het ook gezond? Kobe en Danira analyseren 100 kant-en-klare maaltijden. Danira ontdekt maaltijdshakes; drankjes die alles zouden bevatten wat je nodig hebt. Nog sneller dus, en ook gezonder? Ja, zo blijkt, maar niet vol te houde...
46:00
Verlopen
Europa wil dat we onze frieten gaan blancheren om te vermijden dat we teveel acrylamide binnen krijgen. Frituristen staan op hun achterste poten: is onze Belgische friet ten dode opgeschreven? Wat zit er nu precies in een frikandel? De indianenverhalen erover blijken niet te kloppen, maar af en toe zit er wel... paard in.
46:00
Verlopen
De supermarkten en onze fruitschalen liggen vol exotische groenten en fruit. De avocado op kop. Kobe en Danira leren dat de avocado een gezonde, lekkere vrucht is, maar ontdekken ook dat hij niet echt duurzaam is. Groentechef Seppe Nobels maakt voor hen een guacamole zónder avocado.  Kobe en Danira ontdekken dat lokale gro...
45:00
Een derde van de wereldproductie van voeding wordt niet opgegeten. Waar gebeurt die verspilling?  'Over eten' leert dat er meer en meer initiatieven aan de slag gaan met verspilde groenten en fruit. En hoe zit het met 'onze' verspilling thuis? Twee gezinnen doen de test.
48:00
Wat zijn calorieën? Kobe en Danira onderzoeken of caloriewaarden kloppen op verpakkingen.  Daarnaast meten ze hun basaal metabolisme, en testen Aster Nzeyimana en Lize Feryn hoeveel calorieën je verbrandt met sporten en het huishouden doen.
56:00
Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis nemen de veganistische levensstijl onder de loep. Wat is veganisme precies? Waarom zou je ervoor kiezen? Is een veganistisch eetpatroon gezond? En wat is de impact op het milieu?
44:00
Verlopen
Aflevering 9 van Over Eten is uitgezonden op woensdag 7 juni 2017 om 20:40 uur en was te zien op Eén.
46:00
Verlopen
Aflevering 8 van Over Eten is uitgezonden op woensdag 31 mei 2017 om 20:41 uur en was te zien op Eén.
43:00
Verlopen
Aflevering 7 van Over Eten is uitgezonden op woensdag 24 mei 2017 om 20:42 uur en was te zien op Eén.
Archief