Kijk Uit

Kijk Uit gemist?

Wil je in het vervolg geen aflevering meer missen? Stel gratis een alarm in en ontvang een e-mail als er nieuwe afleveringen zijn. Handig!

Laatste aflevering
05:01
Kijk Uit

Busstroken zijn ontworpen om de busdiensten te verbeteren en hun reistijd te verkorten, maar er zijn ook andere weggebruikers die er dankbaar gebruik van mogen maken. Ontdek wie, wat, waar en hoe we de busstrook mogen gebruiken.

April 2024
05:01
Ondanks alle airbags en hulpsystemen blijft de veiligheidsgordel nog steeds de belangrijkste levensredder in de auto. Daarom sensibiliseert de Vlaamse Stichting Verkeerskunde in het secundair onderwijs met de tuimelwagen. Klik je vast voor een ritje in de auto, fietskar of bakfiets.
Maart 2024
05:01
'Kijk uit' springt mee op de fiets en overloopt de verkeersregels die gelden voor zowel de fietsers in groep als voor de andere weggebruikers, want wederzijds respect moet van twee kanten komen.
05:01
Een slecht vastgemaakte lading kan veel meer ellende veroorzaken dan je misschien zou vermoeden. Daarom controleert de politie op ladingzekering en geven ze tips hoe je je lading veilig kan vervoeren.
05:01
Als bezitter van een autorijbewijs mag je met sommige motorfietsen rijden zonder bijkomende examens af te leggen. Maar is dat wel een goed plan? Voor jouw veiligheid en die van andere weggebruikers is het misschien beter dat je een opleiding volgt!
05:01
Verlopen
Wegenwerken zorgen voor betere wegen, maar ze brengen ook risico's met zich mee wanneer bestuurders onoplettend zijn of hun snelheid niet aanpassen. Daarom voert het Agentschap Wegen en Verkeer campagne.
05:01
Verlopen
Om de slaagkansen bij het praktijkexamen voor het rijbewijs B te verhogen, is vanaf 1 maart 2024 het vormingsmoment voor de begeleider terug in voege. En na het behalen van het definitieve rijbewijs is er een terugkommoment voor de kersverse bestuurder.
Februari 2024
05:01
Verlopen
Afleiding achter het stuur is een van de vijf voornaamste oorzaken van dodelijke verkeersongevallen. De smartphone zorgt voor de meeste afleiding in het verkeer en daarom mag je geen gsm in de hand houden, ook niet op de fiets.
05:01
Verlopen
De helm is een verplichte uitrusting voor de bestuurder van een bromfiets, motorfiets en speedpedelec, maar hij bewijst ook zijn nut op de fiets. Prof. Dr. Bart Depreitere, neurochirurg uit het UZ Leuven, legt uit waarom, en Kijk uit trekt op onderzoek.
05:01
Verlopen
In de zes belangrijkste Vlaamse tunnels gebeuren jaarlijks zo'n 200 ongevallen en 180 incidenten zoals pechgevallen en ladingsverlies. Daarom is het van groot belang dat iedereen de tunnelreflex kent, zodat we samen de verkeersveiligheid in tunnels kunnen verhogen.
05:01
Verlopen
Bewegen is goed voor je gezondheid, zowel fysiek als mentaal, maar een loper of fietser is ook een verkeersdeelnemer. Hoe kunnen zij hun zichtbaarheid verhogen zonder anderen te verblinden?
Januari 2024
05:01
Verlopen
Volgens de wegcode moeten de uitrusting en de onderdelen van je voertuig altijd in goede staat van werking zijn en voortreffelijk onderhouden worden. Doe je dat niet, dan kunnen de gevolgen veel erger zijn dan enkel een boete.
05:01
Verlopen
De kans op ijzel, sneeuw en gladde wegen is in deze periode van het jaar heel reëel, maar gelukkig is er het KMI dat ons hiervoor kan waarschuwen. Dankzij hun waarnemingen schieten ook de gewesten in actie door strooidiensten in te zetten om onze wegen zoveel mogelijk sneeuw- en ijsvrij te houden.
05:01
Verlopen
Het gebruik van de elektrische step is de laatste jaren fors toegenomen, maar ook de verkeersongevallen verviervoudigden op 2 jaar tijd. Daarom werden de regels voor de e-stepgebruikers strenger en neemt het Brussels gewest extra maatregelen.
05:01
Verlopen
Voor rijden onder invloed van drugs geldt een nultolerantie in ons land, want drugs tasten je rijvaardigheid aan en vergroten het risico op een ongeval. Een feest moet dus een feest blijven zonder iemand in gevaar te brengen. Groot gelijk dus dat je drugsvrij rijdt.
December 2023
05:01
Verlopen
Het hele jaar door zijn er BOB-controles omdat rijden onder invloed een van de belangrijkste killers is in het verkeer. Ook al nadert het eindejaar, BOB zijn is een bewuste keuze en daar mag je trots op zijn!
05:01
Verlopen
Voor rijden onder invloed van drugs geldt een nultolerantie in ons land, want drugs tasten je rijvaardigheid aan en vergroten het risico op een ongeval. Een feest moet dus een feest blijven zonder iemand in gevaar te brengen. Groot gelijk dus dat je nuchter rijdt.
05:01
Verlopen
Het hele jaar door zijn er BOB-controles omdat rijden onder invloed een van de belangrijkste killers is in het verkeer. Ook al nadert het eindejaar, BOB zijn is een bewuste keuze en daar mag je terecht trots op zijn!
05:01
Verlopen
Senioren rijden steeds langer met de auto en om die ritjes veilig en vlot te laten verlopen, kan je maar beter regelmatig je verkeerskennis en rijvaardigheid opfrissen. 'Kijk uit' volgt vandaag de workshop 'Rij vaardig' van de VSV.
05:01
Verlopen
Betrokken geraken bij een verkeersongeval raakt je niet enkel fysiek, ook mentaal heeft dit een zware impact. Die gevolgen zijn niet enkel voelbaar bij de betrokkenen, ook de families en vrienden delen het leed.
Archief