Z-Food

Z-Food gemist?

Wil je in het vervolg geen aflevering meer missen? Stel gratis een alarm in en ontvang een e-mail als er nieuwe afleveringen zijn. Handig!

Laatste aflevering
Z-Food

07/04/22 van Z-Food is uitgezonden op donderdag 7 april 2022 om 20:00 uur en was te zien op Kanaal Z.

Maart 2022
Microbiële eiwitten kunnen een alternatief vormen voor de klassieke eiwitten in onze humane voeding en in dierenvoeding. Binnen het Prometheusproject, dat werd geïnitieerd door Flanders' FOOD, wordt het potentieel van die eiwitten verder onderzocht. Ze worden met minder milieu-impact geproduceerd en dat is waardevol als we...
Door de klimaatverandering zijn er vaker periodes van langdurige droogte en regen. Dat is nefast voor de bodemkwaliteit en voor heel wat plantensoorten. Om planten beter tegen die extreme omstandigheden te wapenen zijn er innovatieve oplossingen nodig. Zo onderzoekt de Universiteit Hasselt samen met drie bedrijven welk pos...
17/03/22 van Z-Food is uitgezonden op donderdag 17 maart 2022 om 20:00 uur en was te zien op Kanaal Z.
Vlaanderen behoort tot de regio's in Europa die met waterschaarste geconfronteerd worden. Bijgevolg moeten we inzetten op waterbesparing en maximaal waterhergebruik. Ook bedrijven kunnen daar een significante rol in spelen. Binnen het innovatieproject Smart Water Use werd daarom onder meer een waterbarometer ontwikkeld, wa...
De zoektocht naar duurzaam verpakkingsmateriaal is voor veel ondernemingen een moeilijk proces, zeker als er rekening moet gehouden worden met de kwaliteit van versproducten of andere etenswaren. Om deze problematiek op te lossen, maakt de Universiteit Gent gebruik van een methode die de duurzame aspecten van een verpakkin...
Februari 2022
24/02/22 van Z-Food is uitgezonden op donderdag 24 februari 2022 om 20:00 uur en was te zien op Kanaal Z.
In diverse sectoren raken technologieën, zoals mixed en augmented reality, stilaan ingeburgerd. Enerzijds dienen ze om het werk van de operator te vereenvoudigen, anderzijds om de productiviteit te verhogen. Dankzij de proeftuin AR/MR van de Universiteit Hasselt kunnen die technologieën nu ook bij voedingsbedrijven, zoals ...
Bij de verwerking van groenten en aardappelen wordt veel energie en water verbruikt. Tegelijk gaan vaak essentiële bijproducten verloren. In proeftuinen, zoals VEG-i-TEC in Kortrijk, werken onderzoekers en bedrijven samen om dit verwerkingsproces te optimaliseren om zo tot een betere en duurzamere voeding te komen. Ook de ...
December 2021
In diverse sectoren raken technologieën, zoals mixed en augmented reality, stilaan ingeburgerd. Enerzijds dienen ze om het werk van de operator te vereenvoudigen, anderzijds om de productiviteit te verhogen. Dankzij de proeftuin AR/MR van de Universiteit Hasselt kunnen die technologieën nu ook bij voedingsbedrijven, zoals ...
Sinds 2011 kunnen Vlaamse voedingsbedrijven terecht bij de Food Pilot in Melle om nieuwe producten te onderzoeken. Voor voedingsbedrijven is het immers vaak moeilijk om in hun bestaande omgeving innovaties te ontwikkelen, zonder de productie stil te leggen. De Food Pilot beschikt bovendien over geavanceerde analyseapparatu...
Bij de verwerking van groenten en aardappelen wordt veel energie en water verbruikt. Tegelijk gaan vaak essentiële bijproducten verloren. In proeftuinen, zoals VEG-i-TEC in Kortrijk, werken onderzoekers en bedrijven samen om dit verwerkingsproces te optimaliseren om zo tot een betere en duurzamere voeding te komen. Ook de ...
Voeding is een belangrijke factor in onze gezondheid. Maar voor grootkeukens is het niet evident om steeds kwaliteitsvolle en voedzame maaltijden te bereiden. Om onderzoek naar voeding in grootkeukens te bevorderen werd met steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen en Flanders' Food in Roeselare een nieuwe testkeuke...
November 2021
25/11/21 van Z-Food is uitgezonden op donderdag 25 november 2021 om 20:00 uur en was te zien op Kanaal Z.
Juni 2016
In Europa zijn antibiotica als groeibevorderaar al 10 jaar verboden, maar in de rest van de wereld is dit nog niet overal het geval. Nuscience is een pionier in het zoeken naar alternatieven voor antibiotica en voert hierover samen met Flanders' FOOD onderzoek samen met partners uit de bedrijfs- en onderzoekswereld.
Mei 2016
Voor een laboratorium als Lavetan is het Sensors For Food project van Flanders' FOOD een belangrijk platform omdat voedingsbedrijven, technologieaanbieders en kennisinstellingen hierdoor informatie kunnen uitwisselen en beter kunnen samenwerken rond sensortechnologieën.
Flanders' FOOD zocht samen met imec toepassingen in de voedingsindustrie van de hyperspectrale beeldverwerkingstechnologie. Via deze technologie kan The Java Coffee Company in de toekomst de brandgraad van de koffiebonen op een snelle en accurate wijze analyseren en beoordelen.
Kemin uit Herentals zoekt naar producten uit nieuwe en duurzame grondstoffen die helpen om de houdbaarheid van voedingsproducten te verlengen. Bijvoorbeeld door het gebruik van rozemarijn, munt of microalgen. Voor nieuwe ontwikkelingen werkt Kemin o.a. samen met Flanders' FOOD.
December 2015
In de voorlopig laatste aflevering van Z- Food bekijken we hoe duurzame voeding de norm kan worden i.p.v. een niche. Een grote rol is hierbij weggelegd voor de overheid en aanbieders van voedingsproducten. Een bedrijf dat 100 % duurzame voeding op de markt brengt is Biofresh. Zij verdelen o.a de Indonesische rijst Sunria, ...
Deze aflevering van Z-Food is gewijd aan de duurzame catering van grootkeukens. We nemen IKEA als case study. Deze aanbieder van meubelen en woonartikelen focust zich ook actief op het leveren van duurzame voeding aan haar klanten. Van vegetarische balletjes, over het recycleren van frituurolie en gas tot investeringen in ...
Archief