Goed Gezien!

2018
24:00

Windmolenboot

4,0 0 x
Playa Blanca is een arm vissersdorpje aan de kust van Peru. De mensen halen er hun elektriciteit uit windmolens.Maar de vissers, die soms wekenlang op zee zitten, hebben ook elektriciteit nodig op hun boot. Daar bestaat gelukkig een slimme oplossing voor: de windmolenboot!Leonard bouwt samen met Alexis een windmolen die ze daarna op een boot installeren. Goed gezien!
25:00

Heldenratten

Verlopen 4,0 0 x
Door de vele oorlogen die het land gekend heeft, liggen er nog veel landmijnen in Cambodja. Dat zorgt nog steeds voor vele slachtoffers. Het is dus belangrijk dat die mijnen zo snel mogelijk gevonden en vernietigd worden.  Daar bestaat een slimme oplossing voor: de Heldenratten! Sien leert in Tanzania hoe je ratten kan trainen tot professionele ontmijners.  In Cambodja gaat ze met Linda naar een écht mijnenveld om met de Heldenratten landmijnen op te sporen. Goed Gezien!
24:00

Mistvanger

Verlopen 4,0 1 x
In Villa Maria del Triunfo, een arme buitenwijk van Lima (Peru), regent het bijna nooit. Maar er is wel erg veel mist.  De mensen halen er hun water uit grote tonnen aan de kant van de weg, die gevuld worden door watertrucks. Maar dat water kost tien keer meer dan in het stadscentrum van Lima.  Samen met Arianna gaat Leonard een 'mistvanger' bouwen om zo proper water uit de mist te halen. Goed gezien!
25:00

Autobandsandalen

Verlopen 4,0 0 x
In Tanzania gaat Sien op bezoek bij een echte Masai-herdersfamilie. Ze leven samen met hun dieren en moeten soms uren wandelen om hun vee naar de drinkplaats te brengen.  Lopen op blote voeten is geen optie, want zo kunnen gewond raken en zelfs ziektes krijgen. De meeste schoenen zijn niet geschikt voor deze ruwe doornachtige omgeving.  Samen met Nuhu maakt Sien Autobandsandalen zodat ze mee op pad kan als een echte koeienherder. Goed Gezien!
25:00

Lichtfles

Verlopen 3,0 1 x
In de kleine dorpjes in het Andes-gebergte in Peru hebben de mensen geen elektriciteit. Doordat het er vaak ook erg koud is, houden ze hun ramen en deuren dicht. Binnenin de huisjes is het dus erg donker.  Leonard maakt samen met Kelly en Liz een Lichtfles. Dat is een lamp die werkt zonder elektriciteit. En als ze licht hebben, kunnen ze meteen ook een nieuwe gezonde keuken bouwen. GoedGezien!
25:00

Protvlot

Verlopen 4,0 4 x
Op het Tonlé Sap-meer in Cambodja leven meer dan 100.000 mensen in drijvende huizen.  Hun hele leven speelt zich af op het meer, maar dat brengt ook een groot probleem met zich mee. Het water waar ze van drinken, eten mee maken, de afwas mee doen en zelfs in zwemmen, is tegelijk ook hun wc. Dat is erg ongezond en veel mensen worden er ziek. Samen met Chheng Yu bouwt Sien een Protvlot op zijn school. Dat moet helpen de kaka en pipi van alle leerlingen te zuiveren voordat het in het meer terecht ...
24:00

Afvalschool

Verlopen 3,0 9 x
In Comalapa (Guatemala) is er een groot vuilnisprobleem. De mensen verbranden er hun vuil of gooien het in grote putten, omdat ze niet anders kunnen. Dat zorgt voor veel vervuiling en ziektes. Gelukkig zijn er enkele slimmerikken die dat afval recycleren om er iets moois mee te maken: de Afvalschool. Samen met Estefanie bouwt Leonard een autobanden-muur, maakt hij afval-bouwstenen en leert hij hoe je kan metsen met plastic flesjes gevuld met afval. Goed Gezien!
26:00

Leeuwenverschrikker

Verlopen 4,0 8 x
In Naïrobi (Kenia) is het Nationaal Park niet volledig omheid. Dat zorgt ervoor dat de leeuwen soms het park verlaten om te jagen op het vee van de Masai-herders.  Als wraak doden die mensen dan weer de leeuwen.  Sien bezoekt de leeuwen en maakt samen met Tipape een Leeuwenverschrikker. Die zal ervoor zorgen dat de leeuwen het vee niet meer aanvallen. Goed Gezien!
24:00

Dynamolen

Verlopen 3,0 6 x
In Ghana kunnen alle kinderen naar school tot 15 jaar. Maar wie verder wil studeren moet goede punten kunnen voorleggen. Die kan je alleen maar halen als je huiswerk maakt en daar heb je licht voor nodig. De kinderen op het platteland hebben minder kans om verderte studeren omdat er geen elektriciteit is. Maar daar bestaat een slimme oplossing voor: de Dynamolen. Hoe meer de leerlingen spelen op deze draaimolen, hoe meer elektriciteit er opgeslagen wordt om huiswerklampen op te laden. Leonard b...
25:00

Drolifantenpapier

Verlopen 4,0 4 x
In Tanzania leeft één op tien mensen met een beperking. Ze worden vaak uitgelachen, soms zelfs verstoten en vinden al helemaal geen werk.Bij Neema Crafts in Iringa kunnen meer dan 100 mensen met een beperking aan de slag dankzij de souvenirtjes die ze maken voor toeristen. Ze verdienen er geld én respect.Eén van die souvenirtjes zijn kaartjes gemaakt van Drolifantenpapier, oftewel papier van olifantendrollen.Sien gaat met Steven op olifantendrollenjacht en maakt haar eigen Drolifantenpapier-kaa...
Archief
We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Details weergeven.