Over Eten

Laatste aflevering
47:31
Over Eten

Uit onderzoek blijkt dat kinderen te weinig groenten eten en te veel snoep en chips. Kobe en Danira gaan op zoek naar manieren om kinderen thuis vlotter groenten te laten eten. Ze doen dat samen met kinderdiëtiste Lobke Husson en groentechef Seppe Nobels. En: kan het aanbod in d...

Over Eten herbekijken?

Wil je in het vervolg geen aflevering meer missen? Stel gratis een alarm in en ontvang een e-mail als er nieuwe afleveringen zijn. Handig!

Seizoen 3
48:59
Kant-en-klare maaltijden zijn de redding voor wie weinig tijd heeft. Snel is het zeker, maar is het ook gezond? Kobe en Danira analyseren 100 kant-en-klare maaltijden. Danira ontdekt maaltijdshakes; drankjes die alles zouden bevatten wat je nodig hebt. Nog sneller dus, en ook gezonder? Ja, zo blijkt, maar niet vol te houde...
45:32
De supermarkten en onze fruitschalen liggen vol exotische groenten en fruit. De avocado op kop. Kobe en Danira leren dat de avocado een gezonde, lekkere vrucht is, maar ontdekken ook dat hij niet echt duurzaam is. Groentechef Seppe Nobels maakt voor hen een guacamole zónder avocado. Kobe en Danira ontdekken dat lokale groe...
44:46
Een derde van de wereldproductie van voeding wordt niet opgegeten. Waar gebeurt die verspilling? 'Over eten' leert dat er meer en meer initiatieven aan de slag gaan met verspilde groenten en fruit. En hoe zit het met 'onze' verspilling thuis? Twee gezinnen doen de test.
48:16
Wat zijn calorieën? Kobe en Danira onderzoeken of caloriewaarden kloppen op verpakkingen. Daarnaast meten ze hun basaal metabolisme, en testen Aster Nzeyimana en Lize Feryn hoeveel calorieën je verbrandt met sporten en het huishouden doen.
56:10
Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis nemen de veganistische levensstijl onder de loep. Wat is veganisme precies? Waarom zou je ervoor kiezen? Is een veganistisch eetpatroon gezond? En wat is de impact op het milieu?
Seizoen 2
44:04
In de laatste uitzending van dit seizoen trekken Kobe en Danira naar de kust voor een Over Eten-special met een hoog vakantiegevoel. Het is een klassieker tijdens de zomermaanden: een sushiboot delen op een gezellig terras. Rauwe vis en rijst, lekker en vooral: gezond. Maar is dat wel zo? Danira leert dat zeewier wel eens ...
46:54
Waarom lust de ene wat de andere niet lust? En vooral: kan je leren iets wél te lusten? Danira, die walgt van spruitjes, gaat de uitdaging aan. Sportjournalist Karl Vannieuwkerke bereidt zich voor op de Ronde van Frankrijk. Hij wil zijn talkshow 'Vive le vélo' 10 kg lichter presenteren. Karl vertelt Kobe ook over de period...
43:24
Kobe trekt naar zee. Hij gaat in Oostduinkerke kijken hoe de garnaalvissers nu al meer dan 500 jaar garnalen uit de zee halen. De Belgen verorberen maar liefst 6000 ton garnalen per jaar en die garnalen moeten eerst gepeld worden natuurlijk. Een zeer arbeidsintensief werk, dus iets dat niet alleen in eigen land gebeurt. Ma...
45:56
Heel wat mensen eten of drinken soep omwille van de vitaminen die erin zitten. Maar hoeveel van die vitaminen overleven het bereidingsproces? Kobe vergelijkt met kant-en-klare soepen uit de supermarkt. Het resultaat is behoorlijk verrassend. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat 60% van de jongeren energiedrankjes gebruikt. R...
45:52
Drinken we genoeg water? Dat is heel simpel na te gaan door een plastest. Danira doet de test bij een groep kindjes én bij Kobe. En waarom drinken we niet gewoon kraantjeswater in plaats van water uit flessen? Koen Crucke heeft een hele weg achter de rug om op zijn huidig gewicht te komen. Wat eet Koen Crucke nu? Kobe volg...
46:27
Meer dan 100 000 mensen brachten afgelopen februari zonder alcohol door. Ook Kobe Ilsen waagt zich aan 'Tournée Minérale'. Wat zou de impact zijn op zijn gezondheid? De 92-jarige Yvonne Speeckaert kent het geheim van een lang en gezond leven: elke dag een kop bouillon drinken. Maar is een bouillonblokje even goed als een v...
42:30
Superfoods als chiazaad, gojibessen, macapoeder en hennepzaad zijn al een tijdje niet meer weg te denken uit de winkelrekken. Maar hoe super zijn ze echt? Kokosolie zou als vetstof zo gezond zijn dat je best alleen die nog maar gebruikt. En niet alleen in de keuken... Dat wordt toch beweerd. Is kokosvet dé ultieme vetstof?...
44:24
Danira gaat de uitdaging aan om een Cake Zero te maken. Als een Coke zero kan, een frisdrank zonder suiker, dan moet dat toch ook met een cake lukken?Kobe heeft het voor één keer niet over wát er op ons bord ligt, maar hoevéél. Hij gaat langs in een aantal restaurants en bestelt er telkens een 'gewone' spaghetti bolognese....
46:00
In de eerste Over Eten van de nieuwe reeks ontdekt Danira alles over fermenteren. Kobe kookt met 'slachtafval' en volgt wielrenner Jasper Stuyven op de dag van een belangrijke wedstrijd.In China zijn varkenspoten en -oren een delicatesse. Bij ons niet echt. Moeten we niet meer delen van het varken zélf opeten, net als vroe...
Seizoen 1
43:00
Op een gemiddelde dag drinkt Danira niet minder dan 8 koppen koffie. Dat is behoorlijk veel, en daarom gaat ze voor Over Eten de uitdaging aan: een maand zonder koffie en bij uitbreiding zonder cafeïne.Kobe duikt onder in een heel aparte wereld: de wereld van zuurdesem. Dat is brood dat gemaakt wordt zonder gist, enkel met...
43:42
Deze week heeft Danira het over maaltijdslaatjes: zijn die altijd de goede keuze voor wie slank wil worden of blijven?Kobe duikt onder in de wondere wereld van vanille.En hij trekt een dag op met Marieke Vervoort en stoot zo op een bijzonder eetverhaal.
43:03
Zou kindermarketing ook werken op gezondere producten? Zijn vegetarische vleesvervangers gezonder dan vlees?Danira trok er een dagje op uit met hordenloopster Axelle Dauwens: wat eet zij wel en wat niet?Hoe wordt een bloedworst gemaakt? Kobe en Danira volgen het proces van bloedworst, terug tot het varken.
43:03
Heeft u zich ook al afgevraagd hoe het kan dat een blok kippenwit groter is dan de gemiddelde kip?Wat eet ... Ian Thomas? Of vooral: wat eet Ian Thomas niet? Want tieneridool, zanger en model Ian Thomas is veganist. Deze week de weg van een pakje chips, van de gezellige tv-avond helemaal terug tot de aardappel op het veld....
43:53
Danira zoekt uit of smoothies zo gezond zijn als ze eruit zien. Fruit is gezond, maar is veel-fruit-in-de-blender ook nog gezond? Kobe stelt dan weer vast dat er in heel wat voeding kleurstoffen zitten, ook in producten waarvan je dat helemaal niet verwacht.Kobe keek ook mee in het bord van N-VA-voorzitter en Antwerps burg...
Archief